Kevin Nuijten

Kevin Nuijten

Statenlid namens JA21 Brabant

Na vijf jaar bij de landmacht te hebben gewerkt en opgeleid te zijn als historicus, heb ik mijn roeping gevonden in de politiek. Dit combineer ik met ondernemerschap en mantelzorg. Als Statenlid voor de fractie JA21 Brabant maak ik me voor u hard tegen de verspilling van uw belastinggeld, tegen het uitstel van wegenprojecten vanwege stikstof en tegen toenemende regeldruk.

Als historicus kijk ik graag naar het verleden en wat we daar van kunnen leren. Van het Hertogdom Brabant in de middeleeuwen tot het Staats-Brabant in de Gouden eeuw of de provincie Brabant gedurende de industriële revolutie: Keer op keer wisten Brabanders zich te profileren als grote kunstenaars, innovatieve ondernemers en moedige vrijheidsstrijders. Brabant is altijd een provincie geweest van doen, aanpakken en elkaar helpen.

Alleen… die rijke, gelukkige en trotse provincie is vandaag niet meer terug te zien: Ongecontroleerde migratie, lastenverzwaring, torenhoge energierekeningen, een huizentekort, toenemende schulden, verstikkende Europese regels en een zelf gecreëerde crisis op het gebied van stikstof. Dat heeft mij bewogen Statenlid te worden voor JA21, want die hebben hiertegen het Juiste Antwoord: Geen hoge asielinstroom, maar een Deens model met opvang in de eigen regio. Geen onbetrouwbare windturbines op wiebelstroom, maar schone kernenergie. En geen grote overheid die alsmaar over je schouder heen kijkt, maar een kleine overheid die zich focust op haar kerntaken, zoals goede zorg en veiligheid.

Deze constructieve houding en de realistisch rechtse koers van JA21 trekken mij. Ik ben ervan overtuigd dat de politiek niet alles direct moet controleren, maar juist moet zorgen voor een effectieve samenwerking tussen gemeenschappen, markten en de staat. De staat kan en moet niet alle problemen op willen lossen. Staatsbemoeienis leidt vaak tot ineffectieve bureaucratie en nieuwe problemen. Veel van de problemen kan de mens veel beter zelf oplossen. De staat dient enkel gemeenschappelijke goederen en diensten te faciliteren, zoals goede zorg, onderwijs, maar vooral veiligheid. Dat betekent weer een huisarts in het dorp, een leraar voor de klas en de wijkagent op straat.

Ik hoop deze periode een krachtige stem zijn voor een vrijer, veiliger en welvarender Brabant. Door samenwerking met andere partijen en met constructieve voorstellen wil ik dit bereiken. Want het is hoog tijd dat ook Brabant eindelijk een rechts beleid krijgt waar al zo lang om gevraagd wordt.